Qui és Jonatan Penalba?

Nascut l’any 1991 a l’Alcúdia (en la comarca valenciana de la Ribera Alta), aquest jove i precoç “cantaor” (als 5 anys ja cantava albaes) entrà a formar part del Grup de Balls Populars Les Folies de Carcaixent abans de complir els 18 anys. Amb aquesta formació ha actuat en diversos festivals a Segòvia, Salamanca, Ciudad Real, Albacete, Mallorca, infinitat de pobles i ciutats valencianes (destacar, per exemple, actuacions al Gran Teatre de Xàtiva i al Gran Teatre d’Alzira), i a la ciutat de València (a llocs com les Drassanes, el Teatre Principal, el Palau de la Música, el Museu d’Etnologia o la Plaça de l’Ajuntament).

La seua veu (algú ha dit “canta com els vells”) ha estat educada pels seus estimats mestres: Pep Moreno (en el cas de les albaes) i la gran Victoria Sousa “Victorieta” (pel que fa al cant d’estil).

IMG-20180207-WA0005                                17390761_1876288242649829_8972787165671299196_oEn la foto de dalt, amb el seu germà i Victoria Sousa “Victorieta”. En aquesta amb el seu mestre, Pep Moreno.

Poc a poc Jonatan Penalba ha anat introduint-se en el món del folk (el folk i el món dels grups de danses fa dècades que són vasos comunicants) i després de la seua participació en l’espectacle “Veus populars”, amb Hilari Alonso, Xavier de Bétera, i Pep Gimeno “Botifarra”, l‘any 2018 publica el seu primer disc, De soca-rel, editat pel segell català Temps Record. El disc té una repercussió important i obté tres nominacions en els Premis Ovidi (Millor disc folk, Millors arranjaments o producció, i Intèrpret revelació) i també és finalista en la I edició dels Premis Carles Santos de la música valenciana (en la categoria de Música d’arrel). 

En els anys 2018 i 2019 fa un número important de concerts que el converteixen ràpidament en una figura consolidada dins el panorama folk valencià. Podem destacar concerts en el Museu Comarcal de l’Horta Sud (Torrent), Fira de Juliol (València), Cafeteria Slàvia (les Borges Blanques), Teatre Arniches-Festival Improversa (Alacant), Festival Marata Folk (Marata, les Franqueses del Vallès), Fira Mediterrània (Manresa), en el Cicle d’Arrel (Diputació de València), Mostra Viva del Mediterrani (Palau de la Música, València), en el Gran Teatre (Xàtiva), Festival Tradicionàrius (Barcelona), en la Plaça de Bous d’Ondara (compartint cartell amb Maria del Mar Bonet), en la Fira de Gandia, etc…   

El 3 de juliol de 2020 es publica el seu segon disc, Reversions, editat també per Temps Record. El concert de presentació d’aquest disc es du a terme a Tavernes de la Valldigna, el 10 d’agost del mateix any, en el marc del festival Sete sois, sete luas. Malgrat la situació provocada pel Covid-19, al llarg del 2020 fa un bon número de concerts. El dia 9 de desembre de 2020 el disc Reversons rep el Premi Carles Santos de la Música Valenciana en la categoria de Millor disc de fusió i mestissatge.

A %d bloguers els agrada això:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close